Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Start Home Over ons Het ras Geschiedenis 2 Geschiedenis 3 Standaard Standaard 2 Standaard 3 Standaard 4 Standaard 5 Kenmerken & geaardheid Aanschaf, opvoeding en verzorging Teven Janoe Reuen Hasj Links Contact Foto's Jack 

Het ras

U bent bezoeker...

U bent bezoeker...

"Toen op 9 juni 1883 de Schweizerische Kynologosche Gesellschaft werd opgericht, was dat voornamelijk om de Sint Bernard in zijn oorspronkelijke vorm te redden en om hem te behoeden voor kruispogingen van de Engelsen. Deze eerste taak heeft de S.K.G. schitterend uitgevoerd. Eerst in de jaren 1895 tot 1910 is het ons Zwitsers langzamerhand duidelijk geworden, dat wij in ons land ook enkele andere, oeroude, zeer inheemse en heel fijne hondenrassen hadden, waaraan we nog nooit aandacht hadden besteed. Men had nog niet eens bemerkt, dat het rassen betrof, die ongemeen waren doorgefokt gedurende vele eeuwen. Er waren ook nog geen namen voor. Geen enkel boek over honden, dat voor 1900 is verschenen, vermeldt deze van geboorte Zwitserse honden. Als 'heel gewone honden' bleven zij onopgemerkt".

Met bovenstaande regels begon professor dr. Albert Heim een publicatie over de Zwitserse Sennenhonden ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Zwitserse "Raad van Beheer". De geschiedenis van de Sennenhonden als erkende hondenrassen is dus nog maar betrekkelijk kort!

Men neemt aan dat de Sennenhonden afstammelingen zijn van de zware Tibetdoggen uit het Verre Oosten. De zwarte Tibetwolf wordt wel eens de stamvader genoemd van de Tibetdog. Vanuit het Verre Oosten zijn de honden met nomadenstammen verspreid in de richting van India. Van daaruit werden ze tijdens de veroveringstochten van Xerxes overgebracht naar Perzië. Tijdens de veroveringstochten van Alexander de Grote in de vierde eeuw voor Christus werden deze zware honden meegenomen naar Griekenland. De Grieken startten een vrij uitgebreide fokkerij in Molos, een plaatsje op de Peloponnesos. Vanwege dat feit staan deze zware honden ook wel eens als Molossers te boek. Ze werden bij de infanterie in de legers gebruikt als gevechtshonden en deze taak hebben ze behouden tot in het begin van de zestiende eeuw. De Romeinen namen de honden van de Grieken over en verspreidden de dieren over de gehele zuidelijke helft van Europa. Kort na het begin van onze jaartelling waren een drietal typen honden bekend. Zware, donker gekleurde honden, die men graag gebruikte als bewaker van huis en hof. Zware, wit gekleurde honden, die uitstekend de schaaps- en runderkudden wisten te beschermen tegen roofdieren. En licht gebouwde honden, die men de kudden liet opdrijven. Men moet aannemen, dat de twee typen zwaar gebouwde honden, die alleen maar in kleur verschilden, rechtstreeks zijn voortgekomen uit de Molossers. De lichtgebouwde honden zouden kruislingen kunnen zijn geweest van de zware Molossers en de lichte Turfhonden. De Turfhonden drongen tussen 4000 en 3000 jaar voor Christus Europa binnen vanuit het noorden en zij zijn de directe voorouders geweest van onze huidige keesachtige honden en poolhonden. De kruislingen zullen de stamvaders zijn geweest van een aantal ons thans bekende lopende en voorstaande jachthonden. Uit de zware witte honden zijn er in een later stadium ongetwijfeld rassen ontstaan als de huidige Pyrenese Berghond, de Kuvasz en de Tatrahond. Uit de donker gekleurde honden zullen de Duitse Rottweiler en de Zwitserse Sennenhonden zijn voortgekomen.

Een onduidelijke oorsprong.

Prof. dr. Albert Heim (1849-1937)

Pionier en grondlegger van de Sennenhondenrassen

PAGINAvan 't Kroonsveld

Grote Zwitserse Sennenhonden

Lorem Ipsum

dolor sit amet

consetetur sadipscing

|

|

Deze site werd laatst gewijzigd op 28 december 2018

U bent bezoeker...Geschiedenis

Fara

Arco